Kerk in Mechelen

 

1. Moeten we gedoopt en gevormd zijn om kerkelijk te kunnen trouwen?

Het spreekt vanzelf dat bij een kerkelijk huwelijk beide partners gedoopt zijn. Uitzonderingen zijn mogelijk. Zie verder. Strikt gezien moet je niet het vormsel hebben ontvangen om kerkelijk te kunnen huwen; het doopsel volstaat. Maar het is zinvol het vormsel te ontvangen voordat je een huwelijk aangaat. Het sacrament van het huwelijk is immers een belangrijke “roeping” waarin je het leven als gedoopte be-leeft. Welnu, het vormsel wil juist mensen daarin sterken met de kracht van Gods Geest.

 

 

2.  Mogen wij in een andere kerk trouwen dan onze parochiekerk? Mogen wij huwen in de kerk van onze keuze?

Binnen de Mechelse parochies kunnen de paren kiezen in welke kerk zij huwen, gesteld dat hun domicilie (officieel adres) in de stad Mechelen is. Als een paar elders woont, maar toch in één van de Mechelse kerken wil huwen, dient toelating gevraagd aan de pastoor van de bruid of de bruidegom, eventueel via het plaatselijke parochie- of federatiesecretariaat.

 

 

3. Mogen wij ons huwelijk laten inzegenen door een priester van onze keuze?

Normaal gezien wordt een huwelijk ingezegend door de pastoor van de parochie waar de viering plaats heeft. Hij kan echter ook een andere priester of een diaken de toestemming geven om de viering voor te gaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de trouwers een priester of diaken in de familie hebben, of wanneer zij een goed bevriend priester of diaken vragen om hun huwelijk in te zegenen.

 

 

4. Mogen wij trouwen in onze tuin, op het strand, in de bergen of in een gebouw dat geen kerk of publieke kapel is?

Neen! Een huwelijksviering heeft altijd plaats in een (parochie)kerk. Het kan best “cosy” en romantisch zijn op andere plekken, een christelijke huwelijksviering houdt een verwijzing in naar de kerkgemeenschap. Vandaar het kerkgebouw.

 

 

5. Ikzelf ben katholiek, maar mijn vriend(in) is protestant. Kunnen wij trouwen voor de Kerk?

Zeker en vast. Het gaat hier immers over een huwelijk tussen christelijke mensen, een katholiek/christelijke partner en een niet-katholiek/christelijke partner.

 

 

6. Wij willen graag trouwen. Ik ben katholiek, maar mijn vriend(in) is niet-christelijk gelovig of ongelovig. Kunnen wij trouwen? Of wat moeten wij doen?

Jullie kunnen trouwen voor de Kerk. Wel wordt er van de anders-gelovige of niet-gelovige partner gevraagd dat hij/zij de katholieke partner toestaat om zijn/haar geloof te beleven. In dezelfde geest wordt gevraagd dat de katholieke partner de kinderen zal mogen laten dopen en opvoeden in geloof.

 

 

7. Praktisch: Hoe beginnen we er aan?

Vanaf het moment dat de trouwdatum gekozen is, neemt u contact op met het Pastoraal Contact (tel. 015/27.19.90 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), om de kerk op die datum te reserveren. Vervolgens zal u uitgenodigd worden om de fiche in te vullen, zodat de nodige gegevens kunnen verzameld worden. Daarna wordt u bijkomende informatie verstrekt: de manier van voorbereiding, de kostprijs, …

Drie of vier maanden voor het huwelijk neemt u contact met de priester of de diaken die het huwelijk zal inzegenen. Uit het pastorale gesprek zal blijken of een kerkelijk huwelijk mogelijk is. Ook zal de viering worden voorbereid.